Digitale bladmuziek

Gepubliceerd op 4 mei 2022 om 17:08

Als ik in het orkest zit te spelen en ik kijk om mij heen, dan zie ik steeds meer iPads op de lessenaar staan. Ze zijn immers niet meer weg te denken in dit digitale tijdperk. Ik ben zelf ook een ''fulltime'' iPad gebruiker. Dit is mijn verhaal.

Voordat ik over ging op de iPad had ik altijd een zware rugzak mee. Ik ben slagwerker, dus de stokken tas is als zwaar. Moet je nagaan dat hier ook nog eens een stapel papier bij komt.                                        Ik begon zo'n 5 à 6 geleden met het gebruiken van een iPad mini, nadat ik een andere slagwerker in het jeugdorkest zag die ook een iPad gebruikte. De iPad mini had ik al, dus ik hoefde als 12 jarig jochie geen grote investering te doen. Nieuwe bladmuziek werd sowieso al digitaal verspreid, dus ik hoefde de bladmuziek niet eerst in te scannen. Vanaf dit moment gebruikte ik de iPad alleen in het jeugdorkest. De bladmuziek van de slagwerk groep bleef ik nog wel uitprinten, want als slagwerker sta je vaak ver van je bladmuziek af. Op een iPad mini is dit slecht te lezen. 

ForScore 

Ik 2019 kreeg ik een iPad Pro 11 inch model. Deze iPad was een stuk groter, dan mijn iPad mini. Ik kocht een standaard voor mijn iPad, een Apple Pencil en schafte te app ForScore aan. Vanaf nu werd ik een "fulltime" iPad gebruiker. Vanaf dit moment hoefde ik al die zware papieren niet meer mee te nemen. In het orkest zag ik steeds meer mensen met een iPad en een pedaal om hun bladzijde om te slaan. Als slagwerker is dit niet handig, want als je aan het drummen bent, dan staan beide voeten op twee pedalen. Op internet vond ik een zogenaamde pageturner voor drummers. Als je met je drumstok op het padje slaat, dan slaat de bladzijde om. Echter vond ik een prijs van €159,- iets te veel. Ik zag dat ForScore ook een pro versie heeft. Een van de voordelen is dat je de bladzijde kan omslaan door je mond naar recht te bewegen. Het ziet er een beetje gek uit, maar het is wel ideaal. Je het alleen niet te veel met je mond bewegen, want dan slaat de bladzijde ongevraagd om. Het pro abonnement kost ongeveer een tientje per jaar. Verder krijg je wat extra functies, zoals meer stempels voor het maken van aantekeningen. De Apple Pencil is echt een handige toevoegen voor het maken van aantekeningen. Het gaat een stuk gemakkelijker, dan met de vinger. 

Nog groter 

In 2021 ben ik begonnen met de vooropleiding HaFa-directie aan het conservatorium van Amsterdam. Voordat ik begon had ik één wens: digitale partituren. Ik vond mijn iPad hier iets te klein voor, daarom ben ik over gegaan naar een 12,9 inch iPad Pro met m1 chip. Wat een beest van een scherm is dit zeg. Vanaf nu kon ook partituren goed lezen op mijn iPad. Misschien zal dit in de toekomst veranderen, maar tot op heden ben ik er groot fan van.

Tips 

Mocht je denken aan het overstappen naar digitale bladmuziek? Denk dan goed na wat voor jou de beste keuze is. Zelf en ik erg van van het ecosysteem van Apple, dus ook de iPad. Ik raad zelf dan ook altij een iPad aan. ForScore is ook alleen IOS te gebruiken. De app is niet te downloaden op Android apparaten. Hoe groot en snel de iPad moet zijn is ook en persoonlijke voorkeur. Als slagwerker sta je vaak ver van je bladmuziek af, dus is een groot formaat aan te raden. Als blazer zit je vaak dichter op je muziek, dus een kleiner formaat moet dan ook wel te doen zijn. Echter raad ik dit niet aan, want in het orkest zie ik steeds meer mensen overstappen op 12,9 inch. Dat zal waarschijnlijk met een goede reden zijn. Naast alleen het aflezen van bladmuziek gebruik ik mijn iPad ook als tweede laptop in combinatie met een toetsenbord. 

 

Ik hoor tegenwoordig steeds meer geluiden om mij heen, dat verenigingen overstappen op digitale bladmuziek. Dat vind ik een goede ontwikkeling, want al die stapels papier zijn eigenlijk een beetje ouderwets. Ik zie echt een vooruitgang in vergelijking met vijf jaar geleden. Misschien komt dat ook wel, omdat de technologie van vijf jaar gelden er nog niet goed genoeg voor was.

 

Mocht je n.a.v. dit artikel een vraag hebben, dan kan je altijd contact opnemen via de contact pagina


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.